Heb je een blog, zakelijke website of webshop? Dan wil je natuurlijk graag veel bezoekers (en daarmee potentiële klanten) naar je website trekken. Het is daarom belangrijk om aan de slag te gaan met SEO (zoekmachine optimalisatie) en het verhogen van de domein autoriteit van je website. Hoe hoger deze autoriteit, des te hoger je website wordt weergegeven in Google en dus hoe beter je vindbaarheid. In dit artikel vind je 5 bruikbare tips om je domein autoriteit te verhogen, lees gauw verder!
Wat is domein autoriteit?
Domein autoriteit, ook wel Domain Authority genoemd, geeft aan hoe relevant en betrouwbaar Google jouw website vindt. Des te hoger de domein autoriteit van je website, des te beter je website gevonden wordt in Google. Domein autoriteit is een belangrijke factor binnen zoekmachine optimalisatie.
De hoogst haalbare score is 100, de laagste 1. Voor een blog, zakelijke website of webshop is een DA van 30-40 een heel mooi aantal. Echter is het niet gemakkelijk om de DA van je website snel te verhogen, hier zul je veel geduld voor moeten hebben. Des te langer een website in de lucht zit, des te hoger de DA vaak is.
1. Optimaliseer de SEO van je website
Gelukkig zijn er wel een hoop stappen die je kunt ondernemen om de domein autoriteit van je website te verhogen. De eerste stap is SEO optimalisatie van je website, mocht je hier nog helemaal geen ervaring mee hebben dan raad ik je aan om een cursus te volgen. Een aantal dingen die je kunt doen om je website SEO-vriendelijk te maken:
– SEO van je blogposts verbeteren (gebruik hiervoor de handige Wordpress-plugin Yoast SEO).
– Optimaliseer de SEO van de categorieën op je website
– ALT tekst toevoegen aan alle afbeeldingen die je uploadt
– De bestandsgrootte van je afbeeldingen verkleinen
– Gebruik kopteksten in je blogposts
– Gebruik relevante trefwoorden en verwerk deze in de titel, URL (slug), (meta) tekst en de koptekst van je blogposts
– De laadsnelheid van je website verhogen
– Een SSL-certificaat toevoegen
– Gebroken links verwijderen of aanpassen
– Zoveel mogelijk no follow links gebruiken in je blogposts (plaats alleen do follow links naar relevante websites en/of artikelen met een hoge DA)
– Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is
– Zorg ervoor dat je website een XML sitemap heeft
– Link naar andere websites met relevante content
2. Zorg voor een sterke linkstructuur
Een sterke linkstructuur is ontzettend belangrijk om je domein autoriteit te verhogen. Zorg ervoor dat je op je website, bijvoorbeeld in blogposts, linkt naar andere pagina’s van je website. Zo zorg je er niet alleen voor dat bezoekers langer op je website blijven hangen, maar ook Google is gek op een goede linkstructuur.
Schrijf je bijvoorbeeld een artikel met tips over het verbeteren van de SEO van je blog, dan kun je bijvoorbeeld linken naar een eerder artikel met tips over bloggen. Wat ook bijdraagt aan een overzichtelijke linkstructuur is het toevoegen van categorieën aan je website, waar bezoekers op kunnen klikken.
3. Linkbuilding
Linkbuilding is een van de beste manieren om de domein autoriteit van je website te verhogen, maar niet gemakkelijk. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk relevante websites (met een hoge DA-waarde) naar jouw website linken. Dit heet backlinking. Wanneer een website met een hoge domein autoriteit naar jouw website linkt, heeft dit een positieve invloed op jouw DA-waarde.
Om zoveel mogelijk relevante backlinks te verzamelen, is het van belang dat je goede en waardevolle content schrijft. Hoe beter en relevanter jouw content, hoe meer kans dat een website naar jouw artikelen linkt.
4. Zorg voor interessante en unieke content
Je wil natuurlijk dat jouw content opvalt en gedeeld wordt, om zo een betere positie in Google te veroveren. Zorg er dus voor dat je content waarde toevoegt en uniek is! Via de Google Zoekwoordplanner kun je bijvoorbeeld zien welke trefwoorden relevant zijn en op welke zoekwoorden vaak wordt gezocht. Ook kun je hier de concurrentie van zoekwoorden bekijken.
Zo scoorde ik bijvoorbeeld goed met een artikel over het redelijk onbekende Duitse stadje Leer. Er werd in Google vaak gezocht op Leer, ‘dingen om te doen in Leer’ en ‘winkelen in Leer’, maar er zijn relatief weinig artikelen over te vinden. Wanneer je ‘winkelen Leer’ intypt op Google kom je dus uit bij mijn artikel die ik heel wat jaren geleden schreef op mijn lifestyleblog Annajirina.nl.
Ook wil je natuurlijk dat bezoekers zo lang mogelijk op je website rond blijven hangen, want dit is ook goed voor je zichtbaarheid. Op deze manier houd je je bouncepercentage zo laag mogelijk! Het bouncepercentage is het percentage bezoeken waarbij bezoekers één pagina bekijken en de website vervolgens wegklikken. Zorg er dus voor dat je, in artikelen die goed scoren in Google, extra veel moeite steekt in het verbeteren van de linkstructuur. Zo zorg je ervoor dat bezoekers langer op je website blijven.
5. Investeer tijd in je website
Wanneer je, net als ik, een oudere website hebt, vergt dit veel onderhoud. Toen ik in 2013 begon met bloggen op Annajirina.nl, wist ik niks van SEO, was domein autoriteit nog geen ‘ding’ en blogde ik nog niet eens via Wordpress. Inmiddels heb ik een hoop dingen verbeterd, maar de linkstructuur is nog lang niet geoptimaliseerd. Ik ben nog steeds bezig met het aanpassen en verwijderen van links. Voor Studioannajirina.nl is dit echter een ander verhaal.
Deze website is nu ruim een jaar oud en hier ben ik meteen begonnen met een steengoede SEO. Hoewel Studioannajirina.nl maandelijks minder bezoekers trekt dan Annajirina.nl, is de domeinwaarde in één jaar tijd al gestegen naar 13. Ter vergelijking: de DA-waarde van Annajirina.nl is 18, terwijl deze website veel ouder is en ik hier ook veel meer artikelen op heb geschreven. Een goed begin is dus het halve werk! Daarnaast is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit.
Welke stappen neem jij om de domein autoriteit van je website te verhogen?
Bewaar dit artikel via Pinterest:
Annelou Bangert says
Hoi Anna Jirina, Wat een nuttige tips! Veel was mij al bekend, maar ik heb er ook weer inspiratie door gekregen. Ik ben eigenaar van http://www.mijnhuismakelaardij.nl. Ik help mensen zelf via Funda hun huis verkopen, zonder (dure) makelaar. Dat gaat best goed maar ik zou de vindbaarheid van de website graag verder verbeteren, zonder daar kapitalen aan uit te geven. Domeinautoriteit is iets waar ik mij nu maar eens in ga verdiepen. Bedankt!