Denk je er al langer over om met je webshop over te stappen naar WordPress, omdat je bij je huidige platform tegen beperkingen aanloopt of omdat je simpelweg van je abonnement af wil? Maar stel je het steeds uit, omdat je niet precies weet hoe het overstappen werkt? In dit artikel vind je een handig stappenplan voor het overstappen naar WordPress. Lees gauw verder als je benieuwd bent!
Waarom overstappen naar WordPress?
Misschien twijfel je nog of overstappen naar WordPress echt zinvol is. Spoiler: absoluut! Er zijn vele redenen om je webshop te verhuizen naar WordPress, want WordPress kent enorm veel voordelen:
- WordPress is gratis en je zit niet vast aan een abonnement
- Alle vrijheid om zelf aanpassingen te doen qua design en functies, in WordPress zijn geen beperkingen!
- Je kunt je webshop eenvoudig optimaliseren en automatiseren met talloze gratis plugins
- WordPress heeft veel SEO opties en SEO is standaard ingebouwd in het platform
- Veel opties qua design: met WordPress thema’s heb je in een handomdraai een professionele website
- WordPress is ‘s werelds grootste blog platform, dus ook een blog functie is standaard ingebouwd
- Ongeveer 43% van alle websites wereldwijd zijn gemaakt in WordPress: WordPress heeft dus een enorme community en er zijn heel veel tutorials over te vinden
Mocht je bij je huidige platform tegen beperkingen aanlopen en wil je af van een maandelijks of jaarlijks abonnement voor je webshop, dan is overstappen naar WordPress dus echt een must. In dit artikel kun je meer lezen over waarom WordPress de beste keus is.
1. Hosting van je WordPress website
Om een WordPress website te kunnen maken, heb je allereerst WordPress hosting nodig. Zelf zit ik met mijn beide WordPress websites Studio Anna Jirina en Annajirina.nl aangesloten bij WP Provider. Met deze hostingpartij werk ik ook samen voor mijn WordPress webshop klanten. WPProvider doet ook website onderhoud en biedt de allerbeste persoonlijke support, zowel per mail als telefonisch.
Ook is er één vast contactpersoon, wat niet alleen heel fijn is voor mij, maar ook voor mijn klanten. Zo kunnen we heel snel schakelen als er vragen of technische problemen zijn. Als je hostingpakket afneemt bij WPProvider, krijg je een leuke instapkorting! Neem even contact met me op als je hier meer over wil weten.
Wat betreft webhosting kun je kiezen uit een klein, medium of groot hosting pakket. Als vanzelfsprekend heb je bij een groter pakket meer opslagruimte op de server en wordt er meer technisch onderhoud voor je uit handen genomen. WP Provider kan ook het doen van WordPress- thema- en plugin-updates voor je regelen.
E-mail hosting
Bij ieder webhostingpakket krijg je ook e-mail hosting, zodat je een info e-mailadres krijgt. Dit e-mailadres is gekoppeld aan je domeinnaam en staat natuurlijk een stuk professioneler dan een hotmail of gmail adres.
Domeinnaam registratie
Om een website te kunnen maken heb je ook een domeinnaam nodig. Heb je al een website of webshop, dan heb je al een domeinnaam. Is dat niet het geval of wil je een andere domeinnaam, dan zul je eerst je domeinnaam moeten laten registreren. Domein registratie kun je ook regelen bij WP Provider, voor een .nl domein betaal je jaarlijks €9.
Tijdelijk domein aanmaken
Een van de belangrijkste redenen voor webshop eigenaren om het overstappen naar WordPress uit te stellen, is omdat ze bang zijn dat hun website onder constructie moet. Hierdoor zou je website tijdelijk niet te bezoeken zijn en zou je dus een hoop klanten mislopen!
Gelukkig ben je bij dit artikel belandt en kan ik je zorgen wegnemen: Je oude website blijft gewoon live, totdat je nieuwe website helemaal af is! Zo kunnen klanten gewoon blijven bestellen.
Mocht je je website of webshop door mij laten maken, dan maakt WPProvider een tijdelijk domein voor je aan. Op dit domein maken we jouw nieuwe website tot in de puntjes in orde. Zodra deze af is, verhuist WPProvider je website naar jouw huidige domeinnaam. Het verhuizen van de website regelen zij helemaal gratis als je bij mij een WordPress webshop pakket afneemt.
2. WordPress installeren
De tweede stap is het installeren van WordPress op het tijdelijke domein, ook dit regelen WPProvider en ik voor je. Hier zijn geen kosten aan verbonden. WordPress is namelijk ‘open source software’, wat betekent dat iedereen het kan downloaden en gebruiken.
Content van je oude platform importeren
Een veelgestelde vraag van webshop eigenaren die een webshop bij Wix, Jouwweb, Mijnwebwinkel of Shopify hebben, is of je content kan importeren naar WordPress. Het zou natuurlijk een hoop extra werk schelen als je onder andere je producten niet opnieuw hoeft toe te voegen!
In sommige gevallen is het importeren van content (deels) mogelijk, maar dit is geen aanrader. Dit omdat WordPress een compleet ander systeem is, waardoor content vaak niet goed wordt ingeladen op je website. Je bent dan alsnog heel veel tijd kwijt aan alles aanpassen, zodat het weer goed staat.
Meer weten over de mogelijkheden van WordPress?
In de gratis gids ‘WordPress als webshop platform’ ontdek je onder andere de voordelen van WordPress ten opzichte van andere webshop platforms, hoe WordPress thema’s werken en wat een WordPress webshop precies kost. Dit is dé online gids over het starten van een WordPress webshop of het overstappen naar WordPress met een bestaande webshop.
Vul hieronder je gegevens in en ontvang de gids direct in je mailbox!
3. WordPress thema kiezen en customizen
Als je Wordpress hebt geïnstalleerd heb je alleen nog een WordPress thema nodig. Een thema is een soort basis lay-out die je zelf aanpassen en customizen naar je huisstijl. Met WordPress thema’s is het niet moeilijk om een professionele website of webshop te maken!
Zelf werk ik uitsluitend met WordPress thema’s, omdat ik zo mijn webshop pakketten betaalbaar kan houden voor starters en omdat klanten na onze samenwerking ook zelf aanpassingen kunnen doen met de thema handleiding.
Gratis of betaald WordPress thema?
Binnen WordPress heb je de keuze uit gratis thema’s, maar je kunt ook een mooi thema aanschaffen via ThemeForest, Etsy en Creative Market. Ik kan je wel echt aanraden om een betaald thema te kiezen, omdat deze meer ingebouwde functies bevat dan gratis thema’s. Denk aan meerdere home-pagina lay-outs, ingebouwde pagina’s zoals ‘contact’ en ‘over ons’ en een inschrijfformulier voor nieuwsbrieven.
Hier moet een WordPress thema aan voldoen
Heb je een webshop, dan moet je thema compatibel zijn met WooCommerce. Deze plugin moet je namelijk installeren op je WordPress website om een webshop te kunnen maken. In dat geval zijn de productpagina’s, winkelpagina, afrekenpagina en het winkelmandje ook standaard ingebouwd in je thema. Ook de inlogpagina voor klanten is al gemaakt.
Het juiste WordPress thema kiezen is heel belangrijk, in dit artikel lees je waar je precies op moet letten! Vind je het lastig om een geschikt thema te vinden of twijfel je of deze wel aan alle eisen voor een webshop voldoet? Hier vind je mijn favoriete WordPress thema’s voor webshops, waar ik graag mee werk.
4. WooCommerce installeren en instellen
Deze stap is alleen van toepassing als je een webshop hebt. Om een webshop te kunnen maken heb je namelijk WooCommerce nodig. Dit is een WordPress plugin die je gratis kunt installeren. Zodra je WooCommerce hebt geïnstalleerd, kun je de instellingen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van verzendmethodes en verzendkosten, automatische e-mails, belastingen en betaalmethodes.
Betaalmethode koppelen
Voor je webshop heb je natuurlijk ook een betaalsysteem nodig, zodat je betaalmethodes kunt toevoegen. Zelf werk ik al jaren met het betaalplatform Mollie. Mollie is gratis en rekent een tarief per bestelling, bij iDeal-betalingen is dit bijvoorbeeld €0,29 cent.
Maar wat betreft betaalsystemen zijn er nog veel meer opties. Ik raad je aan om je hier van tevoren goed in te verdiepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Hulp nodig met overstappen naar WordPress? Neem contact op!
Denk jij nu: allemaal leuk en aardig dit stappenplan, maar ik ben totaal niet technisch en ik raak al in paniek als ik dit lees? Geen zorgen! Ik help ondernemers en webshop eigenaren overstappen naar WordPress. Hier vind je de verschillende pakketten voor het laten maken van een WordPress webshop.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je een vraag? Vul het contactformulier in, dan ontvang je zo snel mogelijk een reactie!
5. Je website vullen en producten toevoegen
Heb je alle stappen doorlopen, dan is het eindelijk tijd voor de invulling van je website. Het toevoegen van teksten, afbeeldingen en producten is een tijdrovende klus, maar wel ontzettend leuk. Je website begint nu echt vorm te krijgen en de lancering komt steeds dichterbij, yay!
Overstappen naar WordPress: tot slot
Hopelijk heb ik met dit artikel het overstappen naar WordPress iets duidelijker voor je kunnen maken. Een ding is zeker, je webshop verhuizen naar WordPress is zeker de moeite waard als je meer opties en minder kosten wil. Bij WordPress zit je, in tegenstelling tot andere platforms, niet vast aan een abonnement. Zo bespaar je dus enorm op de maandelijkse kosten voor je webshop!
Meer weten over WordPress als platform voor je webshop? Download de gratis WordPress gids, waarin je ontdekt wat de mogelijkheden en voordelen van WordPress zijn.
Op welk platform draait jouw website of webshop?
Bewaar dit artikel via Pinterest: