Als je een webshop in WordPress wil maken komt er een hoop op je af. Zo heb je bijvoorbeeld WordPress hosting nodig om je webshop live te kunnen laten gaan. In gesprekken met webshop eigenaren merk ik dat er veel misverstanden zijn rondom webhosting. Ben jij benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van WordPress hosting en wat de invloed is van hosting op je website? Lees dan gauw verder!
Wat is website hosting precies?
Laten we allereerst dieper ingaan op wat webhosting precies is. Met webhosting huur je als het ware een ruimte op de server van jouw hostingpartij, waardoor jouw website de lucht in gaat en bezoekers kan ontvangen. Dit stukje ruimte kun je eenvoudigweg huren door een abonnement af te sluiten bij een hostingbedrijf, waarvoor je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betaalt.
Waaraan moet goede hosting voldoen?
De ene hosting is de andere niet en op het gebied van webhosting geldt: goedkoop is duurkoop. Google maar eens naar website hosting en je zoekopdracht zal honderden verschillende hostingbedrijven en dito hostingpakketten opleveren. Grote kans dat je kiest voor een van de eerste hits en terecht komt bij een groot, commercieel bedrijf die duizenden websites hosten, vaak voor een enorm aantrekkelijke prijs.
Bij sommige hostingbedrijven kun je voor slechts een paar euro per maand je website laten hosten. Op het eerste gezicht heel gunstig, maar er kleven ook nadelen aan. Hoe meer websites aangesloten zitten bij een hostingpartij, hoe minder (persoonlijke) support ze kunnen bieden.
Bij veel grote hostingbedrijven kun je vaak alleen gebruik maken van support via de chat of een e-mail ticket indienen, waarbij je binnen 48 uur reactie krijgt. Niet echt efficiënt als je NU technisch support nodig hebt. Ook heb je geen vast contactpersoon en krijg je steeds een andere medewerker te spreken, die weer een andere aanpak heeft of niet op de hoogte is van wat jij al eerder met een collega hebt besproken.
Een grote hostingpartij host vaak wel duizenden websites, variërend van WordPress- tot aan Wix- en Shopify-websites, wat ten koste kan gaan van de laadsnelheid van je website.
En dat niet alleen, ook checken dit soort commerciële bedrijven niet wie en wat er wordt gehost, waardoor het kan zijn dat een goedlopende webshop op hetzelfde IP adres staat als 18+ websites. Dit heeft dan een negatieve invloed op de SEO van de goedlopende webshop.
Het belang van WordPress hosting
Ben je van plan om een webshop te (laten) maken in WordPress, dan kun je het beste kiezen voor een hostingpartij die uitsluitend WordPress hosting aanbiedt. Bij dit type hosting zijn de servers geoptimaliseerd voor de specifieke eisen van WordPress. Hierdoor is je website altijd goed beveiligd en is ook de laadsnelheid van je website optimaal!
Managed WordPress hosting
Als je kiest voor Managed WordPress hosting word je volledig ontzorgd op het gebied van websitehosting. Bij Managed WordPress hosting wordt onder andere het doen van WordPress- thema- en plugin-updates allemaal voor je geregeld.
Zelf maak ik ook gebruik van Managed WordPress hosting en verzorgt hostingpartij WP Provider de hosting van mijn twee WordPress websites. Een super fijne hostingpartij waarbij je 24/7 persoonlijke support krijgt, zowel per mail als telefonisch. WP Provider is gespecialiseerd in WordPress en WooCommerce websites.
Ook mijn klanten voor wie ik een WordPress webshop maak of heb gemaakt zitten hier aangesloten. We hebben een vast contactpersoon waardoor we ontzettend snel kunnen schakelen! Daarnaast houdt WP Provider ook rekening met de belangrijkste veiligheidsaspecten van hosting, iets waar je zelf misschien niet zo snel aan denkt als je een webshop start.
Als je via mij een hostingpakket afneemt bij WP Provider mag ik je een leuke instapkorting aanbieden. Neem even contact met me op als je hier meer over wil weten.
Meer weten over WordPress?
Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen van WordPress en wil je meer weten over WordPress hosting, hoe WordPress thema’s werken en wat de totale kosten zijn van een webshop in WordPress? In de gratis WordPress gids ontdek je wat je nodig hebt om met WordPress te starten.
Vul je gegevens in en ontvang de gids GRATIS in je mailbox:
De invloed van hosting op je vindbaarheid
Wist je dat je hosting ook invloed heeft op de vindbaarheid van je website? Voor veel ondernemers en webshop eigenaren is dit denk ik nieuw, maar wel belangrijk om te weten. Hieronder kun je lezen hoe dit precies zit:
1. Snelheid van je website
Laadt je website ontzettend traag? Dan is de kans groot dat jouw hosting hier de oorzaak van is. Een trage website is niet alleen heel vervelend voor je bezoekers, ook Google is niet zo dol op trage websites.
Google straft een trage website af door de website lager te laten ranken in de zoekresultaten, wat dus een negatief effect heeft op de vindbaarheid van je website.
2. Serveruitval
Krijg je bij het bezoeken van je website regelmatig een serverfout te zien? Dat is erg vervelend voor klanten (en voor jou), omdat ze op dat moment niks kunnen bestellen. Ook heeft downtime een negatief effect op de SEO score van je website, omdat je website op dat moment niet kan worden geïndexeerd in Google.
Er zijn hostingbedrijven waarbij websites helaas te maken hebben met enorm veel downtime. Voordat je je website zomaar aanmeldt bij een hostingpartij, is het dus heel belangrijk om goed de reviews te lezen.
WordPress hosting: de conclusie
Het mag duidelijk zijn dat als je een WordPress website of webshop gaat maken, dat het verstandig is om voor (Managed) WordPress hosting te kiezen. En om niet te kiezen voor de eerste de beste goedkope hostingpartij, maar je goed in te lezen in wat ze precies voor je doen en wat voor reviews ze krijgen.
Bewaar dit artikel via Pinterest:
Jurren Paap says
Interessant. Al je informatie in boekvorm bundelen en dan geef je je die informatie ook boekvorm uit…
Je pa