SEO optimalisatie is een geweldige manier om doorlopend nieuwe klanten aan te trekken, zonder dat je daarvoor 24/7 online hoeft te zijn. Dit is dan ook de reden dat steeds meer webshop eigenaren inzetten op SEO optimalisatie. Maar wat nou als je heel veel tijd in SEO stopt, maar SEO niet werkt? Super frustrerend! In dit blog ontdek je de 7 redenen waarom jouw SEO strategie je nu geen verkopen oplevert.

Waarom je SEO strategie niet werkt
SEO optimalisatie is geen one size fits all. Voor een webshop heb je bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan voor een zakelijke website, omdat er veel meer concurrentie is. SEO optimalisatie kost veel tijd als je er net mee start en ook daarna blijft het bijschaven, om zo je resultaten te optimaliseren.
Maar, dat betekent natuurlijk niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Als SEO eenmaal voor je werkt zul je er jarenlang de vruchten van plukken. Het is het dus zeker waard om er tijd in te stoppen! Zo verdien ik inmiddels een passief inkomen aan mijn producten dankzij SEO optimalisatie! Dit is ook voor jou mogelijk, mits je SEO op de juiste manier inzet.
Hieronder vind je 7 redenen dat jouw SEO strategie nu niet voor je werkt:
1. Je gebruikt te algemene zoekwoorden
Als je te algemene zoekwoorden gebruikt is de kans groot dat jouw product niet aansluit op wat de klant zoekt. Denk aan een zoekwoord als ‘zilveren ketting’ terwijl je klant een ‘zilveren ketting met hartjes bedel’ zoekt.
De kans dat ze bij het intypen van ‘zilveren ketting met hartjes bedel’ bij jouw bedeltjesketting uitkomen is vrij klein als je een algemeen zoekwoord gebruikt. Hierdoor loop je dus klanten mis, omdat de koopintentie van een klant die specifiek op zoek is naar een bepaald product vrij hoog is. Daarom is het belangrijk om je zoekwoord altijd zo specifiek mogelijk te maken.
2. Je zoekwoord heeft een te laag zoekvolume
Ook kan het zijn dat het zoekwoord dat je gebruikt een te laag zoekvolume heeft. Dit wil zeggen dat er op dit zoekwoord weinig wordt gezocht, bijvoorbeeld 0-10 keer per maand. In de Google Zoekwoordplanner kun je checken hoe vaak er maandelijks op een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Deze informatie is onmisbaar voor een werkende SEO strategie.
3. Op de zoekwoorden die je gebruikt zit veel concurrentie
Als er te veel concurrentie zit op de zoekwoorden die je gebruikt, is de kans klein dat klanten bij jou uitkomen. Op algemene zoekwoorden, zoals zilveren kettingen, zit veel concurrentie van grote merken. Als je hiernaar zoekt via Google zul je voornamelijk grote merken tegenkomen. Hier kun je als kleine webshop maar moeilijk tegenop boksen.
Je zult dus een andere SEO strategie moeten gebruiken. Je kunt het beste zoekwoorden gebruiken waar wat minder concurrentie op zit. Ook hoeveel concurrentie er zit op bepaalde zoekwoorden kun je zien in de Google Zoekwoordplanner.
Wil je precies weten hoe je de Google Zoekwoordplanner, Google Analytics en Google Search Console succesvol inzet om meer te verkopen met SEO, dan is mijn SEO cursus voor webshops wat voor jou.
4. Je gebruikt niet de taal van je doelgroep
Het kan ook zijn dat je doelgroep je producten niet vindt via Google, omdat je niet de woorden gebruikt die zij gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een zoekwoord als ‘glazen drinkbeker met rietje’ terwijl jouw doelgroep zoekt naar ‘smoothieglas met rietje.’
In Google Search Console kun je zien waar mensen naar zoeken in Google voordat ze op jouw website uitkomen. Dit is hele waardevolle informatie om te gebruiken voor je SEO strategie. De taal van je doelgroep spreken is echt enorm belangrijk als je wil dat klanten je producten kunnen vinden!
Weten hoe je SEO succesvol inzet voor meer verkopen?

In dit GRATIS e-book ontdek je de meest gemaakte SEO fouten door webshops en wat je juist wél moet doen om beter gevonden te worden, zodat je meer bestellingen krijgt via Google.
Vul je gegevens in en ontvang het e-book direct in je mailbox:
5. Je teksten zijn niet SEO proof
Je weet natuurlijk allang dat uitgebreide en complete productteksten belangrijk zijn om goed gevonden te worden in Google. Maar dat betekent niet automatisch dat je teksten ook SEO proof zijn. Om je teksten SEO proof te maken is het onder andere belangrijk dat je kopteksten en korte alinea’s gebruikt én dat je zoekwoord (en synoniemen hiervan) vaak genoeg terugkomen in de tekst.
Voor het SEO proof maken van je teksten kun je in WordPress de Yoast SEO plugin of RankMath plugin gebruiken. Deze plugins geven automatisch verbeterpunten voor je teksten. Zo vertellen de plugins je onder andere hoevaak je zoekwoord nog moet terugkomen in de tekst en hoe goed je tekst scoort qua leesbaarheid.
6. Je homepagina converteert niet
Maar, dat je nu geen resultaat ziet van SEO hoeft niet altijd aan jouw SEO strategie te liggen. Merk jij dat bezoekers wel vanuit Google op je homepagina terecht komen, maar dat ze niks bestellen, blijven hangen of snel afhaken? (Dit kun je zien in Google Analytics).
In dat geval is je homepagina nog niet goed ingericht om van bezoekers klanten te maken. Bezoekers haken af omdat ze niet snel kunnen vinden wat ze zoeken, omdat ze niet meteen geprikkeld worden of omdat het niet duidelijk is waarvoor ze bij jou moeten zijn.
Met mijn converterende homepagina framework zorg je ervoor dat jouw homepagina juist is ingericht om bezoekers te converteren naar klanten. Met dit framework, die je zo kunt overnemen en invullen, creëer jij binnen slechts 2 uur een homepagina die van bezoekers klanten maakt!
7. Je website presteert slecht
Deze reden lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar komt toch vaker voor dan je denkt. Maar ook een slecht presterende website kan de reden zijn dat SEO niet werkt. Een slecht presterende website laadt traag en is niet gebruiksvriendelijk, waardoor Google moeite heeft met het ‘lezen’ van de website. Google straft slecht presterende websites af door ze lager in de zoekresultaten te plaatsen.
Het is dus enorm belangrijk om je website te optimaliseren en gebruiksvriendelijk te maken als je beter gevonden wil worden. Ook de hosting van je website speelt hierbij een grote rol: slechte webhosting kan ervoor zorgen dat jouw website niet goed presteert en dus lager in de zoekresultaten van Google wordt geplaatst.
In dit blog kun je meer lezen over waar je op moet letten bij het kiezen van webhosting.
Een werkende SEO strategie: de conclusie
Zie je nu geen resultaat van SEO in de vorm van meer verkopen, dan moet je dus je SEO strategie aanpassen. Hopelijk heb je dankzij dit blog meer inzicht gekregen in waar het bij jou misgaat en hoe je dit oplost.
Welke tips ga jij gebruiken om je SEO strategie te verbeteren?
Bewaar dit artikel via Pinterest:
Geef een reactie