Al een tijdje liep ik met het idee om een wat gevoeliger onderwerp aan te snijden, hier op Studio Anna Jirina. De laatste tijd is er steeds meer openheid over mentale gezondheid en burn-outs komen steeds vaker voor dan vroeger. Niet alleen in loondienst, maar ook onder ondernemers is het aantal burn-outs toegenomen. Ik wil niet zeggen dat je met de tips in dit artikel een burn-out kunt voorkomen, maar ik hoop wel dat de tips je helpen om positief te blijven. Lees gauw verder als je benieuwd bent!
1. Vergelijk jezelf niet met andere ondernemers
Het gras is altijd groener aan de overkant, toch? Nou, nee. Een valkuil waar wij als ondernemer helaas ook iets te vaak in trappen. Misschien lijkt het alsof alle ondernemers die jij kent of volgt heel veel klanten hebben, hun sociale media op orde hebben of een webshop hebben die super goed loopt. Think again! Op sociale media ziet alles er rooskleuriger uit. Iedereen heeft weleens een baaldag, een huilbui of een slechte maandomzet. Ondernemen gaat nou eenmaal met ups en downs. Laat je dus niet ontmoedigen door succesverhalen van anderen en focus je op jezelf.
Extra tip: Gebruik sociale media niet om je met andere ondernemers te vergelijken, maar om van hen te leren. Zie je veel toffe dingen voorbij komen bij een mede-ondernemer en je benieuwd hoe hij/zij bepaalde dingen aanpakt? Trek de stoute schoenen aan en stuur gewoon eens een berichtje!
2. Doe het op jouw manier, op jouw tempo
Als ondernemer is het verleidelijk om heel veel uren te maken, je wilt immers groeien met je bedrijf. Misschien ben je wel gestopt met werken in loondienst, omdat je je meer wil focussen op je bedrijf. Of je ziet dat andere ondernemers 60+ uren maken per week, terwijl jij de weekenden en avonden vrij neemt. Jij bewandelt je eigen pad, jouw manier van ondernemen kun je niet vergelijken met anderen. Om een goede mentale gezondheid te behouden, is het belangrijk om te bepalen wat JIJ wil en wat voor JOU goed voelt. Werk niet meer dan wat je aankunt, ook al is het werk misschien niet af.
3. Focus je op wat echt belangrijk is
Wanneer je een eigen onderneming hebt, kun je soms een zware last ervaren. Ondernemen is niet alleen maar leuk. Als zzp’er kun je op niemand anders terugvallen, daarom is een goede mentale gezondheid ook zo belangrijk. Binnen ieder bedrijf zijn er ontzettend veel taken die gedaan moeten worden, maar niet alles is even zinvol. Focus je dus op wat belangrijk is en verspil je tijd niet aan taken die geen prioriteit hebben. Hierdoor voel je je productiever, krijg je positieve energie en kun je meer werk verzetten. Maak bijvoorbeeld een to do lijst met dingen die voor deze week belangrijk zijn. Schrap taken die niks opleveren en werp af en toe een kritische blik op je werkwijze.
4. Schrijf elke dag op wat goed ging
Als ondernemer ben je vooral geneigd om je te focussen op wat komen gaat, maar het is ook belangrijk om af en toe stil te staan. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Waar kreeg je vandaag energie van? Welke taken gingen je vlot af, en welke wat minder? Het kan veel rust geven in je hoofd om lijstjes te maken. Focus je vooral op het positieve en maak elke dag sowieso een lijstje met wat goed ging. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, als het maar positief is. Heb je een blog, dan kun je bijvoorbeeld ook maandelijks een lijstje delen met je kleine successen. Op deze manier kun je meer vertrouwen krijgen in je eigen kunnen en meer zicht op wat je allemaal hebt gedaan.
5. Neem eens écht vrij en maak je hoofd leeg
Heb je een eigen onderneming, dan is het vaak moeilijk om écht vrij te nemen. Er zitten vaak nog honderden ideeën in je hoofd die je wil uitzoeken en uitvoeren. Juist als je vrij bent heb je ruimte in je hoofd voor deze ideeën, maar echt ontspannend is het natuurlijk niet. Je kunt bijvoorbeeld eens een brainstorm-uurtje inlassen tijdens je werkdag of aan het einde van de dag een uitgebreide wandeling maken. Maak je hoofd leeg en stap een werkvrije avond of weekend in! Ga iets doen waar jij echt van kunt ontspannen, bijvoorbeeld een serie kijken of een goed boek lezen. En nee, geen zelfhulpboek, maar een lekker leesboek. Je hebt het verdiend! 🙂
Natuurlijk kun je deze tips ook toepassen als je in loondienst of als freelancer werkt. Mocht je het gevoel hebben dat het je allemaal te veel wordt, vraag dan een gesprek aan met je werkgever of ga naar de huisarts.
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe artikelen? Volg ons dan via Instagram, Bloglovin’ of Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina!
Werk jij in loondienst of heb je een eigen onderneming? Wat doe jij om een goede mentale gezondheid te behouden?